Orbán – Jambon – Bolsonaro

Minister-President Jan Jambon is vandaag op de thee bij premier Victor Orbán in Boedapest. Zou hij zich ook eens niet kunnen laten uitnodigen door Jair Messias Bolsonaro?

De Europese Unie was er namelijk als de kippen bij, toen de extreem-rechtse president in Basília de macht greep om een ontwerp van handelsovereenkomst met Mercosul (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay) te sluiten. Het is dezelfde Messias Bolsonaro die beweerde dat NGO’s de criminele branden aanstaken in Amazone en Cerrado, terwijl hij er zelf verantwoordelijk voor is met zijn uitspraken en expliciete steun aan deze vernietigende praktijken. Criminele brandstichting? Inderdaad, om een onderscheid te maken met het beperkt en onder controle afbranden van stukjes land, een praktijk die traditionele volkeren al eeuwenlang onderhouden. Nee, de branden, die internationaal de pers haalden, werden en worden aangestoken in dienst van grote, dikwijls buitenlandse, bedrijven. Ook nu nog, nu deze brandstichtingen de pers minder halen.

President Bolsonaro legde donderdag 6 februari 2020 in het parlement een wetswijziging voor om onwettige praktijken te regulariseren: ontbossing en brand in inheemse gebieden, veehouderij, sojaplantages voor veevoeding in Europa en China, illegaal goud zoeken met massaal gebruik van kwik … De wetswijziging van Messias wil het verder mogelijk maken om deze gebieden officieel binnen te rukken met mijnbouw, waterkrachtcentrales, grote fazenda’s voor vlees en soja richting buitenland. De wet staat haaks op de sterke grondwet van eind jaren ‘80 die inheemse gebieden en de volkeren terecht beschermt.

Het idee van het ‘historisch’ handelsakkoord tussen Mercosur en de Europese Unie moet nog door alle partnerlanden, het Europees Parlement en de Europese Raad goedgekeurd worden. Oostenrijk en Ierland kondigden al aan deze dwaasheid niet te aanvaarden. Frankrijk heeft grote reserves. Wallonië stemde onlangs al tegen de handelsovereenkomst. Vlaanderen heeft nog niets laten horen, maar de vooruitzichten zijn pro akkoord. De Europese Commissie is vóór, want ze heeft het zelf onderhandeld. Nochtans staat deze zogenaamde vrijhandel haaks op de aspiraties van de Green Deal van dezelfde Commissie.

Dus, ja, Jambon, ga maar op de koffie in Brasília. De winst van Europese en Vlaamse bedrijven staat op het spel. Goedkope hesp is maar mogelijk door import van goedkope soja voor het veevoer. Varkens lusten dat. De boeren worden er hier niet beter van. De Vlaamse exportbelangen wél.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s