Goud interesseert ons. Toch geen Indios?!

 

Vandaag begint in Rome de synode over Amazone. Vuren blijven branden. Inheemse volkeren worden uitgeroeid. De hype is voorbij. Waarom zwijgt de pers nu? Laat de katholieke kerk dan maar eens duidelijk spreken. Er is hier een geno- en ecocide bezig. Het voorbereidend document van de synode werd alvast grondig voorbereid, vanuit de basis. Meer dan 80.000 mensen die in de negen landen van Amazone leven werden geconsulteerd.

Idiotie

Paus Franciscus kondigde al lang voordat idioot Bolsonaro werd verkozen zijn synode aan. Idioot? Mag ik dat schrijven? Het stond deze week in een Oostenrijkse krant: ‘De Brazilianen kozen een idioot.’ Zeg niet dat het van mij komt! Oostenrijk is dan ook één van de landen dat de deal Mercosur-Europese Unie niet wil laten passeren. En had Jair Messias Bolsonaro de Franse president Macron niet eerder een ‘idioot’ genoemd? I.v.m. de vermeerdering van de branden, weet je nog?

Er werd internationaal luid alarm geslagen over de toename van vuren in de Amazone. Over de volkeren die geteisterd worden, kregen we veel minder te lezen. Er zijn gelukkige uitzonderingen: het Polarproject van journalist Jan De Deken, is heel duidelijk. Bij de lancering van het project in Gent kwam hij meteen met enkele duidelijke artikelen naar buiten. Gelukkig heeft de katholieke kerk decennia geleden enkele sterke diensten opgezet. CIMI is er eentje van. Ze blijven consequent opkomen voor de rechten van de inheemse volkeren. Ze publiceerden juist deze week hun jaarrapport over 2018 en over de eerste maanden van Bolsonaro. Wat jammer dat de doorsnee Vlaming/Belg geen Portugees kan lezen. Het is te hallucinant voor woorden om te beschrijven wat nu gebeurt. Een uitspraak van Bolsonaro deze week nog bij de garimpeiros (illegale goudzoekers): “O interesse na Amazônia não é no índio nem na porra da árvore. É no minério!”/”De interesse in de Amazone is niet de indio en niet die verdomde bomen. Het is de mijnbouw!” Dat is dan ook volop bezig.

Geweld en invasies nemen toe

Roberto Antônio Liebgott, coordinator van CIMI, geeft een uitvoerig interview. Voor hem is het dezelfde logica als in de landbouwwereld: het goede hout weghalen en illegaal verkopen; dan de zaak in brand steken; gras zaaien voor koeien; een fazenda inplanten; na de koeien komt de soja.

Zo maken de illegale goudzoekers de weg vrij voor de grote mijnbouw nadien. Vooral Amerikaanse en Canadese mijnreuzen zitten hier op te azen. Waar blijft de veel bezongen soevereiniteit van Brazilië? Uitverkoop aan enkele buitenlandse multinationals?

Het geweld en de moorden namen de laatste twee jaren onder de vorige president Temer sterk toe. Het binnendringen in de afgebakende territoria ook. In 2018 werden 160 gevallen geregistreerd in 153 territoria in 19 deelstaten. Het meest extreem gaat het er in Roraíma aan toe. Dat heeft vooral te maken met de duizenden garimperos, die illegaal actief zijn in het Yanomami-territorium. Dat brengt heel wat conflicten en moorden mee. En die goudzoekers houdt de president uitgerekend de hand boven het hoofd. Tegelijkertijd zijn de overheidsdiensten Funai (die voor de inheemsen moest opkomen) en Ibama (milieucontrole) grondig uitgekleed. Er is amper nog mogelijkheid om te controleren en te sanctioneren. Goudzoekers, bosontginners, grileiros, fazendeiros voelen zich onkwetsbaar. De kwetsbaren, de slachtoffers worden gecriminaliseerd.

Laat ons hopen dat het treffen in Rome duidelijk zijn stem verheft. Dan staan ze in de goede traditie van de profeten die onrecht blijven benoemen een aanklagen.

Luc Vankrunkelsven,

Chapecó, 5 september 2019.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Goud interesseert ons. Toch geen Indios?!

  1. JAN GLORIEUX says:

    Blij dit te lezen, pardon, triest geworden…Bedankt voor het versterken van dit signaal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s