De genees-kracht van de Cerrado

 

De traditionele volkeren van de Cerrado zijn de bewaarders van dit ecosysteem van meer dan 45 miljoen jaar oud. Ze kennen ook de uitzonderlijke krachten van dit omgekeerd woud. Ik schreef al eens over de geneeskracht van de Cerrado, maar onverwachts komt er weer iemand op mijn pad: Liliane da Silva. Ze delft letterlijk de verborgen krachten van dit unieke gebied op.

Een tegenslag. Een kans.

De nieuwe gouverneur Ronaldo Caiado van deelstaat Goiás is een compañero van Jair Messias Bolsonaro. Hij behoort tot één van de rijkste families van Goiás. Ze hebben immense gebieden in handen. De gouverneur werpt zich ook op als Messias. Om zogezegd de financiën van de deelstaat te saneren, ontsloeg hij onlangs 5000 werknemers van de deelstaatuniversiteiten. Liliane was één van hen en is naar ‘da Silva’ verjaagd: naar het woud. Een ramp voor velen, maar voor haar een opportuniteit. Ze kan zich nu volledig wijden aan haar grote liefde: de geneeskracht van de Cerradogeheimen. Ze begon met een kleinschalige productie van allerlei thees, zalfjes, zepen, alle op basis van wat in de Cerrado te vinden is. Producten waar geen chemie bij te pas komt.

Raizama

‘Raizama. Fitoativa natural’: zo heet haar opstartende firma. Niet toevallig ‘Raizama’, want in de wortels (raizes in’t Portugees) van de Cerradoplanten zitten onvermoede krachten. Omwille van het bizarre klimaat moeten de planten diep wortelen. Om te overleven. Dat geeft hen unieke kwaliteiten. Zoals al eerder beschreven is de Cerrado een omgekeerd woud met 2/3 aan biomassa onder de grond en 1/3 zichtbaar in het landschap. Het is te vergelijken met de geheimen van de oceanen. Daar is ook nog veel niet ontdekt en onderzocht. Ze geeft enkele voorbeelden: een plant die heilzaam is bij kanker, een andere die nierstenen verbrijzelt, etc. Ik bespaar je de exotische namen. Van de zeepjes krijg ik haar laatste vinding: een gele zeep op basis van buriti (de vruchten van deze palmboom).

Hopelijk krijgen Liliane en anderen de kans om in de ‘Silva’, de wilde natuur, de krachten op te sporen, voordat ze vernietigd worden voor monocultuur soja. Europa, China en Japan zijn veel beter af met deze rijkdom van de toekomst (biodiverse Cerrado zonder gif) dan met de armoede (monocultuur soja met veel gif) van het verleden. En Brazilië? Zou het niet veel meer meerwaarde en arbeid kunnen verschaffen dan wereldschuur te zijn van onverwerkte bonen?

Doctor

In de gespreksronde over Matopiba zaten mensen van inheemse volkeren en van Quilombolas samen met academici en activisten. Als ze samenwerken, is er iets nieuws mogelijk. Zoöok tussen Liliane en de velen, die nog de wijsheid van de Cerrado bewaard hebben. Liliane is biologe en gedoctoreerd in Spanje (universiteit van Leon) in moleculaire biologie. Ze weet dus goed wat ze doet.

Laten wetenschap en wijsheid elkaar ontmoeten en elkaar versterken. Dan wordt het een helende zalf op onze verwonde samenleving. Kracht die geneest.

Luc Vankrunkelsven,

Belo Horizonte, 15 september 2019.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s